Soğuksu’da Kura Çekimi Yapıldı

Soğuksu’da Mahalle sakinlerinin aylardır beklediği Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılan konutların kuraları çekildi. Kuralar Noter eşliğinde çekilirken, ilk kurayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şa

GÜNCEL 17.09.2013 18:02:11 0
Soğuksu’da Kura Çekimi Yapıldı

Soğuksu’da Mahalle sakinlerinin aylardır beklediği Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılan  konutların kuraları çekildi. Yenişehir Kapalı Spor Salonunda yapılan kura çekimine Vali İzzetin Küçük başta olmak üzere, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı  ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ak Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Belediye Başkanı Rafet Vergili, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Daire Müdürleri ve hak sahipleri katıldılar. Salonu dolduran vatandaşların her birinin heyecanlı olduğu gözlenirken, kura çekimi saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından TOKİ tarafından tüm ülke genelinde yapılan yatırımların yapıldığı slayt gösterisi sunuldu. Slayt gösteriminin ardından konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı Belediye Başkanı Rafet Vergili yaptı. Vergili yaptığı Kentsel Dönüşümün mimarı olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a teşekkür ederek, Kentsel dönüşüm sürecinde yaşananları anlattı. Vergili, “Bu alan ihale ile satılacaktı. İlk olarak satış iptal edildi. Daha sonra mezbahane kalktı. Daha sonra 420 konutluk projenin ihale süreci başladı. Diğer yandan burada bulunan Spor alanı becayişle Gençlik Spora tahsis edildi. Yine indirimlerde kullanmak üzere Belediye yıkımı üstlendi. Belediye ve TOKİ’nin sıcak temasları ile değer tespiti özel bir şirkete yaptırıldı. Her şey hiçbir kuşkuya mahal vermeden titizlikle yapıldı. Gece kondu dönüşüm projesi çarpık yapılaşmanın yanında 1. derecede deprem bölgesi olan ilimizde sağlam yapıların oluşturulması, insanların daha sağlıklı ve sağlam yapılarda güvenle oturması açısından önemli” dedi.

  Vergili’nin ardından söz alan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel Karabük’teki yatırımların yanı sıra diğer yatırımlar hakkında bilgi verdi. Karabel, Karabük’te şimdiye kadar çok sayıda konut yaptıklarını belirterek “  TOKİ olarak bugüne kadar 58 il 127 belediye ile 222 proje üzerinde toplam 268 bin konutluk kentsel yenileme çalışmaları projelendirilmiş; 82.336 konutun inşaatı başlatılmış ve 51.246 konutun inşaatı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Soğuksu 1. Etap’ta yapılacak olan Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi de TOKİ olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz önemli projelerden biridir. Bu konuda TOKİ ve Belediye arasında imzalanan protokol ile Kentsel dönüşüm yapılacak bölge yaklaşık 9,5 hektarlık bir alanda bulunan toplam 396 yapıda 607 bağımsız konut birimi yıkılarak 854 konut, 35 adet dükkân ve 2 adet cami inşa edilmesi planlanmıştır. Bunun için öncelikle bölgede yaşayan ve hak sahibi olan hemşerilerimizle uzlaşmaya varılmış (arsa yüzölçümünün %80’i ile) ve İdaremizce aynı bölgede stok konut olarak üretilen 412 konuttan 298’i (135 adet 2+1, 163 adet 3+1 konut) hak sahiplerine, 63 tanesinin de kiracı vatandaşlarımıza verilmesi kararlaştırılmıştır. Bunun yanında dönüşüm alanında yıkımlar sonrası üretilecek 854 konuttan 137’si de bu çerçevede uzlaşmaya varılan hak sahiplerine verilecektir. Böylece toplamda (298+137) 435 konut hak sahiplerine verilmiş olacaktır. Ayrıca 36 hak sahibi ile de bedeli karşılığı uzlaşma gerçekleştirilmiştir. Bugün burada uzlaşma çerçevesinde proje hak sahipleri için 298 konut ile kiracılar için 63 adet konut olmak üzere toplam 361 adet konutun sahibini belirlemek üzere kura çekimi yapılacaktır” dedi. 

Konutlara yapılan indirimler hakkında da bilgi veren Karabel “konutları %10 indirimle vereceğimizi de müjdelemek isterim. B-2 konutta 8 bin 430, C-1 tipi konutta 10 bin 753, C-2 tipi konutta 11 bin 552, indirim yapılmıştır. TOKİ olarak yaklaşık  3,7 milyon liralık bir indirim yapmaktayız. Bu indirime Beledinin katkısı ise 1.1 milyon TL’dir. Kura sonrası yeni evlerine taşınacak vatandaşlarımızın boşaltacakları evler yıkılarak bu alanda da 2+1 ve 3+1 konutlardan oluşan 854 konut, 35 adet dükkân ve 2 adet cami inşasına yönelik ihale çalışmaları başlatılacaktır. TOKİ olarak Karabük Soğuksu Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında günümüze kadar 38,5 milyon yatırım gerçekleştirilmiş olup yeni yapılacak etaplarla bu bedel 120 milyona ulaşacaktır. Yıkılacak alandan konut talep eden hak sahiplerine TOKİ ve Belediyece karşılanmak üzere toplam aylık 400 TL kira yardımı yapılacaktır. Ayrıca Belediye de uygulama yapılacak araziyi bedelsiz devretmiştir. Şimdiden tüm hemşerilerime bu projenin hayırlı olmasını diliyor, konut sahibi olanlara da hayırla, mutlulukla oturmalarını temenni ediyorum” dedi.

  Karabel’in konuşmasının ardından Ak Parti Karabük milletvekili Osman Kahveci söz aldı. Kahveci, 1937 yılında Karabük Demir Çelik Fabrikasının kurulmasıyla birlikte Karabük’ün büyümeye başladığını, büyümenin çarpık kentleşme, gecekondu şeklinde olduğunu olduğunu, TOKİ’nin bugün çarpık kentleşmeye son verdiğini belirterek, yeni konutların herkese hayırlı olması temennisinde bulundu. Vali İzzetin küçük ise eskiden ev sahibi olmanın çok zor, hatta çok uzak hayal olduğunu, bugün TOKİ’nin uzak hayalleri yakın ettiğini, herkesin kira öder gibi ödeme yaparak ev sahibi olduğunu, artık günümüzde ev sahibi olmanın kabus değil, kolay olduğunu söyledi ve yeni konutların herkese hayırlı olmasını temenni etti. Son olarak söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise TOKİ ile ilgili adımların ilk olarak rahmetli Turgut Özal döneminde 1987 yılında atıldığını belirterek, Özal’ı rahmetle andı.

  17 Eylül tarihine dikkat çeken Şahin, bu tarihte dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve iki bakan arkadaşının darbeciler tarafından idam edildiğini söyledi. Bir daha ki kura çekiminin Karabük’te Makasbaşında yeni yapılacak olan 2500 kişilik Kapalı Spor salonunda yapılacağını belirten Şahin, TOKİ sadece insanları konut sahibi yapmakla kalmadığını aynı zamanda inşaat sektörünü harekete geçirerek ekonomiye dolayısıyla büyümeye katkı verdiğini söyledi. Şahin’in konuşmasının ardından kura çekimine geçildi. İlk kurayı Şahin çekerken, diğer kuraları sırasıyla Vali Küçük, Milletvekili Kahveci, Belediye Başkanı Vergili çektiler. 

  Diğer kuralar ise sonrasında 1. Noter tarafından çekilirken, ara daire çıkan vatandaşlar sevindi, zemin ve birinci kat çıkanlar ise üzüldüğü gözlendi.


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °